Announcement

Collapse
No announcement yet.

Shades of Grey: DISCOUNT SURPRISE

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Shades of Grey: DISCOUNT SURPRISE

    STILL LEARNING AFTER ALL THESE YEARS

    Soane's Bank of England is familiar territory to me by now. It's been a while since I discovered a drawing for a new space that I hadn't noticed before. Used to be something that happened regularly, but after 2 1/2 years I have come to know both the building and the drawings archive pretty well. So I got a bit of a thrill when I realised what this drawing was really about.




    I had assumed it was an early study for the Discount Office, which is strange because it clearly says that it is the lobby leading to that office. As soon as the penny drops it relates very clearly to a space on the floor plan (although the door to the Silver Room is puzzling). I'm quite excited, because it's an interesting space, and fills out the sequence of rooms that I have been working on recently.



    The treatment is very similar to the waiting room corridor, with rusticated walls and Ionic columns, plus yet another skylight, above a vaulted ceiling. There is a second drawing with orthographic views. I'm looking forward to developing this, maybe next weekend.



    Here is a model view of the lobby, showing the route from the Long Passage leading to the Discount Office entrance door. The new skylight position is marked by an asterisk, and the large arched window into the Discount Office is awaiting glass and framing.



    I started on the Discount Office itself towards the end of this weekend: mostly developing the coffered ceilings. I roughed out the space at least a year ago, lots of arches and Soane's usual division of the space into a central hall with side and end aisles.



    More discoveries this weekend. For some time now, the linked models have not been showing up in the A360 viewer. I decided to try removing them and re-inserting; a successful strategy in the end.



    Along the way I thought I should record the positions of the links using shared coordinates before removing them. Turns out that you can't "Publish" coordinates in A360. I guess it has something to do with the models not residing locally so more chance of corruption when the system tries to write to it. In my confusion I pressed "reconcile" a few times, thinking this was an equivalent process, but of course it is actually acquiring coordinates from the link. Essentially True North was reset back to Project North,



    This in turn prompted me to look once again at the orientation of True North. I was looking to display a grid in Google Maps and came across a link to a Caving Society which has done this via the API. Actually I have a plan view with lots of different maps brought in, some historic.



    Cross-checking these and taking readouts of coordinates from Google Earth at the four corners of the site convinced me that to change the angle between True & Project North from 24.5 to 26 degrees. Not sure that it matters very much for the work I am doing, but it was an absorbing puzzle.


    I ought to mention that the A360 viewer is much improved now that they added edges. It's quite responsive too, given the size and complexity of this model. Here's a shot looking from the Residence Court towards Lothbury Court, not a bad place to live if you were the Secretary or Chief Cashier.



    The first half of the weekend was more straightforward, but also rewarding. I was increasing the level of detail on the Governor & Deputy Governor's Rooms. Don't have time to describe the process right now, but a couple of Enscape images will convey the reults. Deputy Governor's office is all about subtle division of space to define a "corridor zone" at one end, leaving the main space centred on the fireplace with a circular recess in the ceiling. Had fun with the decorative frieze at the junction of wall and ceiling.



    The Governor's Room is a blend between Taylor & Soane. I had to increase the pitch of the groin vault to match archive drawings, then it was mostly down to carefully adjusting the wall panels ... plus a bit of fun with a repeating dentil family topping off the corner recesses. I think Soane inherited the groin vault and high level windows from Taylor, but the window into the Waiting Room Court is definitely his. I suspect most of the decorative detail is of his devising also, but it's hard to be sure.


    The Soane drawings I began with are of course copyright the Soane Museum and downloaded from their online archive which you can access here.

    http://collections.soane.org/home





    Click here to view the entire blog post.

Related Topics

Collapse

  • Shades of Grey: DORIC VESTIBULE
    The Doric Vestibule is an interesting space with quite a complex set of requirements. It sets out to provide a "VIP entrance", a back door
    ...
    July 20, 2016, 10:45 AM
  • Shades of Grey:
    Running short of time so I will attempt a quick one.

    I've spent a couple more weekends moving from space to space through the Directors Parlours
    ...
    February 18, 2018, 06:15 PM
  • Shades of Grey: OVERGROUND, UNDERGROUND
    Time for another progress report on Project Soane.

    I've been trying to flesh out the neglected regions, the blank, undeveloped rooms and
    ...
    December 7, 2018, 09:15 AM
  • Shades of Grey: NORTH WEST PASSAGE
    This was written 3 months ago, before I went to Tuscany and got carried away by a new obsession. My conscience is nagging and I want to pick up the Bank
    ...
    August 6, 2018, 10:15 PM
  • Shades of Grey: JOHN SOANE & CANOPY DOMES
    There's a half-finished post about my work on Project Soane from a couple of weeks ago that I may come back to, but for now let me skip ahead to what
    ...
    September 20, 2015, 05:16 AM
Working...
X