In the previous post I finished with a shot showing an older version of the Bank main model. I used this because its what I happened to have on my hard drive. The current model is in the cloud. But it was interesting, because it reminds me of how little I understood several areas at the time. The reduced annuities office was part of Taylor West Wing, an L shaped block enclosing the garden Court.



Late on in his career, Soane extended this upwards. I call the room Reduced Annuities Upper, but Im not sure what it was used for, or even how it was accessed. I guess you had to cross over the passage that separated it from the old barracks block. That seems to be where the nearest staircase is.
There are quite a few reference drawings, including some amazing work in progress sketches by Soane's students. Insight into building site operations. Image is copyright of the Soane Museum.



The way Soane picks out the three middle bays using a lunette window motif is quite impressive. It's a simple scheme that blends into the existing setting and enhances the composition. At the same time he builds in his own distinctive style. It doesn't look out of place, but he has not tried to mimic Taylor's style. The simplification of classical elements down to their basic geometry is typical Soane.



As you come into the Garden Court from Sampson's Entrance Court you see a colonnade on three sides topped by a continuous stone balustrade. The plane of the wall with Taylor's modified palladian windows is set back slightly behind this screen, At the far end, facing you, Soane has extended the three bays upwards to form a cube and echoed the three arches, but in his own language. Access to the rooms of Taylor's West Wing is via corner doors. I take the oval shield & garlands motif above them to be Taylor's invention, represented at "low res" currently.



I need to create a new version of Taylor's palladian windows where the void cut only penetrates half-way through the wall. This will replace the arched recess in the current model. Why did he choose a "fake window" here, rather than a niche? It could have had the columns and inner arch, but without the timber and glass. Would this have been more "honest?"



Also on my to-do-list: develop the lower room. With it's paired Tuscan columns and arches supporting the walls above.



Click here to view the entire blog post.